Μαλλί Μερινό

Σχετικά με το Merino Wool

Το μαλλί είναι μία από τις παλαιότερες και πιο καθολικές ίνες και έχει χρησιμοποιηθεί για τα ρούχα και τα λευκά είδη οικιακής χρήσης από τους πρώτους πολιτισμούς. Τα υφαντικά μαλλί έχουν τεκμηριωθεί ήδη από το 3000 π.Χ. Το κούρεμα από τα πρόβατα, το μαλλί είναι ζεστό, φυσικά μονωτικό, αδιάβροχο και εξαιρετικά ανθεκτικό. Αυξημένη σε σχεδόν όλες τις χώρες παγκοσμίως, τα πρόβατα της Μερίνο είναι φημισμένα για το καλύτερο μαλλί. Σήμερα, η Αυστραλία παράγει περίπου το 80% του παγκόσμιου μαλλιού.

Τι είναι το Merino Wool;

Το μαλλί Merino είναι κατασκευασμένο από τις καλύτερες ποιότητες μαλλιού από τα πρόβατα Merino. Είναι βραβευμένη για να είναι πολύ μαλακή και άνετη ενάντια στο δέρμα. Η σύγχρονη τεχνολογία κατέστησε δυνατή την ταξινόμηση και επιλογή μόνο των λεπτότερων ινών μέτρησης. Το μαλλί Merino έχει μικροσκοπική διάμετρο - περίπου το ένα τρίτο έως το ένα δέκατο του πάχους της ανθρώπινης τρίχας. Όσο μικρότερη είναι η διάμετρος, τόσο λεπτότερη, μαλακότερη και λιγότερο τραχιά θα είναι το ύφασμα.

Το λαμπερό μάλλινο μαλλί παράγει ύφασμα που μπορεί να φορεθεί δίπλα στο δέρμα χωρίς δυσφορία, είναι απαλό και παρέχει πάντα ένα εξαιρετικό χέρι και ξεχωριστό ύφος. Στα είδη ένδυσης και πλέξιμο, ο όρος «Merino» υποδηλώνει ένα αντικείμενο από το καλύτερο μαλακό μαλλί. Το εξαιρετικό Merino είναι ένα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μαλλί που χρησιμοποιείται στα πλεκτά υψηλής ποιότητας.

Οι ποικιλίες των προβάτων του Μερίνο

Από τότε που τα πρώτα πρόβατα της Μερίνο έφθασαν στην Αυστραλία στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αγρότες προβάτων εργάζονται για να τελειοποιήσουν τα ίδια τα πλάσματα που καλλιεργούν τόσο πολύτιμες ίνες στο σώμα τους. Υπάρχουν πολλά υπο-είδη προβάτων που προσφέρουν το μαλλί μερινό που είναι τόσο αγαπημένο:

 

1. Το Poll Merino - αυτή είναι μια συγκριτικά νέα προσθήκη στη φυλή των προβάτων Merino. Είναι εκτραφεί για την ευκολία χειρισμού και την έλλειψη κέρατων στα κριάρια.

2. Το Fonthill Merino - αυτή η φυλή προβάτων δημιουργήθηκε με τη διάσχιση ενός αμερικάνικου μελιτώματος με σάρκα Saxon που είναι γνωστό για το λεπτό μαλλί του.

3. Το Boorla Merino - αυτό το στέλεχος των προβάτων Merino έχει μακρά εποχή αναπαραγωγής και είναι εξαιρετικά εύφορο.

 

Βαθμοί του μαλλιού Merino

Τα ωραιότερα ενδύματα και τα προϊόντα κατασκευάζονται με τις υψηλότερες ποιότητες μαλλιού merino. Τα πρόβατα Merino παράγουν μαλλί με διάμετρο μικρότερη των 24 μικρών. Το μεγαλύτερο μέρος του μαλλιού μεταξύ 11,5 και 24 μικρών σε διάμετρο ινών γίνεται σε ρούχα. Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για άλλα υφάσματα όπως κουβέρτες, μόνωση και έπιπλα. Όσο πιο λεπτός ή μικρότερος είναι ο αριθμός των μικρομέτρων, τόσο πιο μαλακό και ακριβότερο είναι το μαλλί μερινό.

<17,5 μικρά - Υπέροχο μερινό

17,6-18,5 μικρά - Υπέροχο μερίνο

<19,5 μικρά - ωραία merino (επίσης εναλλακτικά ονομάζεται Extra Fine merino)

19,6-20,5 μικρά - Λεπτό μέτριο μερίνο

20,6-22,5 μικρά - Μεσαίο μερίνο

22,6- <24 μικρά - Ισχυρό μερίνο

 

Εξαιρετικά Λεπτό

Ultrafine μαλλί είναι το καλύτερο στον κόσμο και έχει την κλίμακα micron 16.1-17.5. Αυτό το νήμα παράγει ένα πολύ ελαφρύ ύφασμα που είναι μεταξένιο μαλακό (χωρίς αυχένα) και μπορεί να φορεθεί άμεσα πάνω στο δέρμα. Ultrafine νήματα τείνουν να χρησιμοποιούνται σε πολύ ελαφριά πλεκτά, εσώρουχα και premium υφάσματα. Όντας ένα λεπτό ελαφρύ ύφασμα το καθιστά trans-εποχιακό και τονίζει τα φυσικά οφέλη των ινών: δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.

Καλό-μεσαίο

Το λεπτόκοκκο μαλλί έχει κλίμακα μικρών από 19,6 έως 20,5. Το νήμα που παράγει αυτό το μαλλί είναι ιδανικό για χρήση σε πλεκτά μεσαίας έως βαριάς αντοχής. Έχει μια μαλακή αίσθηση, αλλά διατηρεί τη δύναμη και την ανθεκτικότητά του για χρήση σε ένδυμα εξωτερικής ένδυσης.

Χαρακτηριστικά του μαλλιού Merino

Χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και εκλεκτικής αναπαραγωγής έχουν οδηγήσει σε πρόβατα μελιού ικανά να παράγουν εξαιρετικά λεπτή ίνα μαλλιού. Τα προϊόντα μαλλιού Merino των λεπτών και έξοχων ποιότητες του μαλλιού είναι πολύ λεπτότερα και ανώτερα από το παραδοσιακό μαλλί, καθιστώντας το λεία κατά του δέρματος και πιο άνετα στη φθορά. Με πολλές περισσότερες ίνες που περιέχονται στο ύφασμα, παγιδεύει πιο μικροσκοπικές θήκες αέρα και κλειδώνει στη θερμότητα του σώματος, καθιστώντας το ένα έξοχο μονωτικό.

Το μαλλί Merino είναι ιδιαίτερα αναπνεύσιμο επειδή οι μεμονωμένες ίνες μπορούν να απορροφήσουν μέχρι και το 30% του βάρους τους στην υγρασία, απομακρύνοντας την υγρασία από το σώμα έτσι ώστε ο χρήστης να παραμένει ξηρός και άνετος ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, διατηρώντας σας ζεστό σε κρύο και δροσερό σε ζεστό.

Το μαλλί Merino ζεσταίνεται φυσικά. Οι μοναδικές ιδιότητες του μαλακού μαλλιού merino το καθιστούν το καλύτερο υλικό για παιδικά εσώρουχα. Ένα κινούμενο και ιδρωμένο παιδί θα αισθάνεται άνετα στο μαλλί μερινό το μαλλί αναπνέει ελεύθερα και δεν θα νιώθει κρύο και ιδρωμένο ακόμη και όταν είναι υγρό. Χάρη στη ζεστασιά του, το μαλλί merino είναι επίσης ιδανικό για ένα παιδί που παίζει ήσυχα. Το μαλλί Merino, το οποίο είναι το πιο μαλακό από όλους τους τύπους μαλλιού, είναι επίσης κατάλληλο για αλλεργικό δέρμα, καθώς γενικά δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Η εξαιρετικά λεπτή, μαλακή και καμπυλωμένη φύση των ινών από μαλλί μερινό επιτρέπουν την ισχυρή φυσική ελαστικότητα που ενισχύει τις ιδιότητες υψηλής απόδοσης. Οι φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες του μαλλιού Merino καθιστούν ανθεκτική στην οσμή - ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των συνθετικών υφασμάτων. Είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό, αντι-στατικό και ανθεκτικό στη φωτιά, καθιστώντας το ιδανικό για μια σειρά προϊόντων από την φθορά απόδοσης έως την κομψή εμφάνιση μαλλιού. 


Γιατί Merino;

Τα συνθετικά δεν κάνουν την δουλειά εξίσου καλά;

Οι επιστημονικές δοκιμές που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Hohenstein στη Γερμανία, η Μονάδα Εργονομίας του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Ουαλίας και το CSIRO στην Αυστραλία υποστηρίζουν ανεπιθύμητες ενδείξεις ότι το Superfine Merino παρέχει στον χρήστη μια ανώτερη συνολική ρύθμιση του κλίματος και απορρόφηση υγρασίας από τα συνθετικά. Μελέτες επιβεβαίωσαν επίσης ότι το Merino προσφέρει υψηλότερη φυσική προστασία έναντι UV από πολλές άλλες ίνες, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού.

Είναι γνωστό για τη ζεστασιά του, είναι λιγότερο γνωστό ότι οι ίδιες ιδιότητες καθιστούν το μαλλί Merino το ιδανικό ύφασμα για ζεστό καιρό. Οι φυλές Βεδουίνων του Σινά, όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν σε ακραίες κορυφές, έχουν περιτυλιχθεί με μαλλί για αιώνες. Το μαλλί μερινό λειτουργεί ως προσωρινός ρυθμιστής. στην ψύξη θερμότητας του σώματος αρχικά μέσω της διαχείρισης της συσσώρευσης ατμών υγρασίας εσωτερικά, διατηρώντας το στεγνωστήριο στη φέρουσα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, με το να μην προσκολλάται στο δέρμα ακόμη και όταν είναι βρεγμένο, το ύφασμα επιτρέπει στο δέρμα να κάνει ακόμα τη δουλειά του μέσω της εφίδρωσης και της ψύξης του σώματος.

Τι γίνεται με τις νέες φυσικές ίνες όπως το μπαμπού, την κάνναβη και τα υφάσματα με βάση την κυτταρίνη;

Ενώ αυτές οι ίνες μπορεί να είναι καλές σε ζεστό καιρό, κανένας από αυτούς δεν είναι σε θέση να χειριστεί την υγρασία με τον τρόπο που κάνει το merino, ούτε θα ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, διατηρώντας σας ζεστό όταν είναι κρύο, δροσερό όταν είναι ζεστό. Δεν θα σε κρατήσουν ζεστό μόλις βρέξουν. Επίσης, η φύση αυτών των υφασμάτων δεν είναι "ελαστική", επομένως ένα στενό στρώμα βάσης σε αυτά τα υφάσματα δεν θα κινηθεί με το σώμα σας, περιορίζοντας την κίνηση. Τέλος, οι διεργασίες κατασκευής τους είναι πιο περίπλοκες από αυτές για το μερίνο, με αποτέλεσμα τη χρήση περισσότερης ενέργειας.

Άρθρο από το Numei


1 σχόλιο


  • RozaNuase

    Great post!


Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλούμε σημειώστε , τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.